Συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα για ένα κομμωτήριο ή χώρο ομορφιάς που χρειάζεται να γνωρίζει όποιος σκοπεύει να ανοίξει το πρώτο του κομμωτήριο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να δείτε τι σας λείπει, καθώς και στην προμήθεια πρώτων υλών κάθε φορά που τελειώνουν.

Reception

Ας ξεκινήσουμε από τον χώρο υποδοχής, τον οποίο και συναντάνε πρώτο οι πελάτες όταν μπαίνουν στο κομμωτήριο σας. Εδώ τα απαραίτητα ξεκινάνε ήδη με το logo και το χαλάκι υποδοχής. Σιγουρευτείτε ότι το πρώτο είναι εμφανές και το δεύτερο είναι καθαρό. Τόσο αυτό όσο και όλος ο χώρος της υποδοχής γενικότερα, καθώς δίνει την πρώτη εντύπωση.

Στο χώρο αυτό βρίσκεται και το γραφείο της υποδοχής. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι πρέπει να είναι τακτοποιημένο οργανωμένο και καθαρό. Πρέπει να έχει ένα σύστημα πληρωμής POS, ένα τηλέφωνο, ένα σύστημα καταγραφής των ραντεβού, τον υπολογιστή και τις εταιρικές κάρτες της επιχείρησης.

Παράλληλα, εδώ βρίσκονται και τα έπιπλα που μπορούν να κάθονται και να περιμένουν για το ραντεβού τους οι πελάτες. Θα προτείναμε ακόμη κάποιο φυλλάδιο που θα τους ενημερώνει για το ωράριο, ένα stand με περιοδικά και φυσικά κατάλληλος φωτισμός.

Σαλόνι περιποίησης

Εδώ τα απαραίτητα έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες που προσφέρονται και έχουν ελάχιστο και μέγιστο ανάλογα με το πελατολόγιο που εξυπηρετείται από την ομάδα σας. Στα απαραίτητα λοιπόν κατ’ ελάχιστον θα λέγαμε ότι ανήκει ένας λουτήρας, μία καρέκλα, μία θέση περιποίησης μαζί με τον καθρέφτη. Εδώ μπορείτε να διαλέξετε τα έπιπλα της επιλογής σας ανάλογα με τις ανάγκες, το στυλ σας, τις τιμές της αγοράς, καθώς επίσης και την ανθεκτικότητα που αυτά έχουν. Αφιερώστε χρόνο και βρείτε τα κατάλληλα για εσάς.

Μην ξεχνάτε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρετε είναι εκείνες που θα καθορίσουν και το τι είναι αυτό που πρέπει να προμηθευτείτε είτε εφάπαξ είτε να το προμηθεύεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου σας.

Στο χώρο του λουτήρα στα απαραίτητα συγκαταλέγονται αρχικά ο ίδιος ο λουτήρας, η καρέκλα, τα έπιπλα αποθήκευσης, το color bar, ένας κάδο απορριμμάτων, τα σαμπουάν, οι βαφές, τα πινέλα, τα μπολ και φυσικά ό,τι άλλο έχετε εντάξει στη ρουτίνα του χώρου αυτού.

Στον κύριο χώρο περιποίησης, θα χρειαστείτε τις καρέκλες για τους πελάτες, μία διαφορετική καρέκλα για τον κομμωτή/ κομμώτρια, καθρέφτες ίσως κάποιο χαλί και κάποια εξαρτήματα που θα κρατούν σταθερά τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείτε, χώρους αποθήκευσης και φυσικά καρότσια και δίσκους βοηθητικής χρήσης.

Απαραίτητα εργαλεία

Ας μην ξεχάσουμε και τα επιμέρους εργαλεία που βοηθούν ως εξοπλισμός ενός κομμωτηρίου. Εδώ θα πρέπει να επιλέξετε υψηλής ποιότητας και για κάθε τύπο μαλλιών. Αυτά είναι ψαλίδια κουρέματος και αραίωσης, κουρευτικές μηχανές, ξυριστικές μηχανές, ξυραφάκια, πιστολάκια, πρέσα μαλλιών, ψαλίδι για μπούκλες για να μπορέσετε να προσφέρετε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε ηλεκτρικές συσκευές από διαφορετικές εταιρείες και να δείτε τη διαφορά και την απόδοση τους.

Πάμε στα απαραίτητα εργαλεία που θα λέγαμε ότι ανήκουν στα αναλώσιμα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετές χτένες, τουλάχιστον ένα πινέλο αυχένα, πετσέτες, βούρτσες, κλάμερ, βαποριζατέρ νερού, απολυμαντικό & δοχείο απολύμανσης και αρκετές επιπλέον κάπες/ποδιές κουρέματος και προϊόντα μαλλιών. Στα προϊόντα μαλλιών δοκιμάστε και νέα υλικά που πιστεύετε ότι θα σας διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό και θα κρατήσουν περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα που πετύχατε.

Συμπέρασμα

Η οργάνωση σε ένα κομμωτήριο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας και της κερδοφορίας. Οπότε, αν είναι να κάνετε κάτι, κάντε το σωστά, αποτελεσματικά και οργανωμένα. Σημειώστε τα ουσιώδη και δείτε πως θα ξεκινήσετε ή τι σας λείπει και πρέπει να το εντάξετε στον εξοπλισμό σας.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο μας, μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα social media ή και να επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε περισσότερη βοήθεια σε θέματα οργάνωσης και ανάπτυξης του κομμωτηρίου σας.

Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφεί στο newsletter μας και να διαβάστε περισσότερα στο blog.

Εάν επιθυμείτε κι εσείς να αναβαθμίσετε το χώρο ομορφιάς σας και την εμπειρία που βιώνει η πελάτισσα ή ο πελάτης σας στο χώρο ομορφιάς σας μπορείτε να κλείσετε εδώ μία συνεδρία γνωριμίας χωρίς κόστος.

 

Για περισσότερα νέα και εκπαίδευση για όλα όσα χρειάζεστε για το χώρο ομορφιάς σας ακολουθήστε μας στα Social Media: Facebook, Instagram και LinkedIn.