Το να είναι κάποιος manager κομμωτηρίου ή ινστιτούτου ομορφιάς, είναι μια δύσκολη δουλειά. Το να είναι καλός manager κομμωτηρίου, είναι ακόμα δυσκολότερη.

Η αποστολή του manager κομμωτηρίου είναι απαιτητική, διότι υπάρχουν πολλά καθήκοντα και ευθύνες που πρέπει να διαχειριστείτε και να αναλάβετε. Πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση, να μπορείτε να προβλέψετε τυχόν εμπόδια και μελλοντικές απαιτήσεις, και να διακατέχεστε από ευστροφία. Χρειάζεται επίσης να είστε πολύ σωστά οργανωμένοι, πολύ λειτουργικοί και εξαιρετικά επικοινωνιακοί, όχι μόνο με τους πελάτες σας, αλλά και με την ομάδα σας.

Τι είναι το εσωτερικό κίνητρο;

Τα εσωτερικά κίνητρα είναι αυτά, που παρακινούνται από την εσωτερική ανταμοιβή. Με άλλα λόγια, είναι τα κίνητρα που προκύπτουν από την εσωτερική ικανοποίηση του καθενός. Ανακαλούνται όταν μια δραστηριότητα είναι ευχάριστη, ή όταν είναι το έναυσμα για εξερεύνηση, μάθηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων μας. Τα εσωτερικά κίνητρα έρχονται σε αντίθεση με τα εξωτερικά κίνητρα, που τίθενται για την απόκτηση αμοιβών ή για την αποφυγή κυρώσεων.

Σε ένα κομμωτήριο, παράδειγμα εσωτερικού κινήτρου είναι η απόλαυση της δημιουργικότητας, η ικανοποίηση από την παροχή εξυπηρέτησης ή η ευχαρίστηση από την εκμάθηση νέων τεχνικών.

 

Πώς μπορεί ο manager κομμωτηρίου ή ινστιτούτου ομορφιάς να ενεργοποιήσει τα εσωτερικά κίνητρα της ομάδας του;

Ο manager κομμωτηρίου, πρέπει να γνωρίζει πωςτο αποτέλεσμα των εσωτερικών κινήτρων είναι η επιμονή, καθώς προκαλούνται από ενδιαφέρουσες και ικανοποιητικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο που μπορούμε να «πυροδοτήσουμε» τα εσωτερικά κίνητρα της ομάδας μας.

Έρευνες έχουν δείξει, πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πέντε βασικές ανάγκες που επιθυμούν να καλύπτονται στο περιβάλλον εργασίας τους.

  • Η ανάγκη της Συμμετοχής: Η ανάγκη που έχουμε να ανήκουμε σε μια ομάδα και τα συναισθήματα που πηγάζουν από τις σχέσεις μας με τους άλλους.
  • Η ανάγκη της Αυτονομίας: Η επιθυμία μας να νιώθουμε ελεύθεροι να παίρνουμε αποφάσεις.
  • Η ανάγκη του Κύρους: Η επιθυμία μας να είμαστε αποδεκτοί κι αναγνωρίσιμοι.
  • Η ανάγκη της Δικαιοσύνης: Η επιθυμία μας να μας συμπεριφέρονται ίσα με τους υπόλοιπους.
  • Η ανάγκη της Ασφάλειας: Η επιθυμία μας να μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον και να εξελισσόμαστε.

 

5 Ουσιαστικές συμβουλές για τους manager κομμωτηρίου

Έχοντας εκθέσει τα παραπάνω ως βάση, σας προτείνουμε πέντε τρόπους, για να «πυροδοτήσετε» τα εσωτερικά κίνητρα της ομάδας σας.

 

Να είστε δίκαιοι απέναντι σε όλους μέσα στο κομμωτήριο

Να συμπεριφέρεστε σε όλους, όπως θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν. Η εργασία όλων, πρέπει να εκτιμάται! Έτσι τα άτομα της ομάδας σας θα έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση και θα νιώθουν ότι τους σέβεστε, ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς και θα σας εμπιστευτούν. Θα ενισχυθεί η αίσθηση του ότι ανήκουν στην ομάδα, κι έτσι θα δεσμευτούν περισσότερο και θα έχουν καλύτερη απόδοση.

 

Σχεδιάστε συχνές συναντήσεις «επαφής» με την ομάδα σας

Η αναγνώριση και η προσοχή είναι η ανταμοιβή που όλοι οι εργαζόμενοι εκτιμούν περισσότερο. Μια καλοπροαίρετη και όμορφα διατυπωμένη άτυπη συζήτηση από τον manager κομμωτηρίου, δεν κοστίζει τίποτα, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα εσωτερικά κίνητρα των εργαζομένων. Οι αυθεντικές ερωτήσεις και συνομιλίες, πρέπει να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, ως στρατηγική κινήτρων. Μάθετε τι αρέσει σε κάθε μέλος της ομάδας σας χωριστά. Πώς θα νιώσουν καλύτερα στον χώρο εργασίας και ποιοι είναι οι στόχοι τους; Συζητήστε πιθανούς τρόπους για να εξελιχθούν, τόσο στον χώρο εργασίας όσο και ως μονάδες ή ρωτήστε για την πρόοδό τους, σε περίπτωση που παρακολουθούν κάποιο σεμινάριο για την βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

 

Γιορτάστε την επιτυχία στο κομμωτήριο

Οι ομαδικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων και να ενισχύσουν την αίσθηση του ότι ανήκουν στην ομάδα. Με τον τρόπο αυτό, η ταυτότητα της ομάδας ενισχύεται και οι σχέσεις των μελών της βελτιώνονται. Τα μέλη της γνωρίζουν κι αποδέχονται το ένα το άλλο περισσότερο. Η εκτίμηση είναι θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στην θετική αναγνώριση της εργασίας τους, γιατί έτσι επικυρώνεται το έργο τους. Όταν οι εργαζόμενοι και η δουλειά τους εκτιμάται από τον manager κομμωτηρίου, η ικανοποίηση και η αποδοτικότητά τους αυξάνονται. Έτσι έχουν κίνητρο για να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την καλή δουλειά.

 

Επιτρέψτε τους να αναλάβουν την ευθύνη της δουλειάς τους στο κομμωτήριο

Αυτονομία!!

Κάντε τους να νιώσουν ελεύθεροι. Βεβαιωθείτε, ότι καταλαβαίνουν τους στόχους, τις διορίες και την ποιότητα της εργασίας που χρειάζεται να διεκπεραιώσουν, κι αφήστε τους να επιλέξουν μόνοι τους τις μεθόδους που θα ακολουθήσουν ώστε να την εκτελέσουν.

Αν θέλετε οι εργαζόμενοί σας να νοιάζονται για το κομμωτήριο κι έτσι να είναι πιο αποδοτικοί, χρειάζεται να νιώθουν πως εργάζονται για τη «δική τους» επιχείρηση. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να τους επιτρέψετε να είναι αυτόνομοι κι ελεύθεροι να δράσουν.

 

Δώστε τους την ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους μέσω προκλήσεων

Αν επιτύχουν, ανταμείψτε τους. Αν αποτύχουν, ρωτήστε τους τι θα άλλαζαν την επόμενη φορά, ώστε να βρουν και να συνειδητοποιήσουν μόνοι τους τα λάθη τους.

Μην επικρίνετε ή επιπλήττετε, καθοδηγήστε και εμπνεύστε!

Χρειάζεται να τους ενθαρρύνετε, ώστε να μετατρέψουν τον φόβο της αποτυχίας σε ενθουσιασμό για νέες προκλήσεις με σκοπό τη μάθηση και την εξέλιξη.

 

Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είμαστε πιο ενεργοί κι αφοσιωμένοι όταν παρακινούμαστε από εσωτερικά κίνητρα που πηγάζουν από τις δικές μας αξίες, όπως η ευχαρίστηση και η ανάπτυξη. Τα εσωτερικά κίνητρα μας εμπνέουν, ώστε να είμαστε οι καλύτεροί μας εαυτοί!

Καλύπτοντας τις πέντε ψυχολογικές ανάγκες, που προαναφέραμε (Συμμετοχή, Αυτονομία, Κύρος, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια), οι ηγέτες και οι manager κομμωτηρίων ή ινστιτούτων, βοηθούν τους εργαζόμενους να αισθάνονται πιο αφοσιωμένοι και παραγωγικοί.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις πέντε βασικές εργασιακές ανάγκες, καθώς και την ενίσχυση των εσωτερικών κινήτρων στο κομμωτήριο ή το ινστιτούτο σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο www.salonproactive.com.