Σήμερα βρισκόμαστε ήδη δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων είναι η δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και θα δώσουμε ορισμένες λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

 

Νέα γενιά

 

Η νέα γενιά είναι πολύ δυναμική στο να ζητά τα δικαιώματα της στην εργασία. Ψάχνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα αναφορικά με το ωράριο, την προϋπηρεσία, τις άδειες, τον ελάχιστο μισθό που δικαιούνται και όλα τα συναφή. Δε διστάζουν να ζητήσουν άμεσα βοήθεια από το λογιστή. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων, έχοντας συνήθως μεγαλύτερη ηλικία από τους πρώτους και έχοντας ζήσει εποχές όπου για την απόκτηση της προϋπηρεσίας μπορεί να εργαζόσουν χωρίς ένσημα, χωρίς ωράριο, χωρίς καν καλές συνθήκες εργασίας ή και διαμονής / φιλοξενίας από τον εργοδότη, δεν μπορούν να κατανοήσουν τους πρώτους. Δηλαδή δεν καταλαβαίνουν γιατί όταν προσφέρουν κάποια θέση εργασίας αυτή δε βρίσκει ανταπόκριση και ακόμη και όταν έρχονται νέοι για συνέντευξη τελικά δεν τους επιλέγουν.

 

Ευκαιρίες εργασίας και ευελιξία

Ο νέος είτε έχει τελειώσει κάποια σχολή πρόσφατα ή αναζητά να αποκτήσει προϋπηρεσία κατά τη διάρκεια φοίτησης του στη σχολή, θα εκτιμήσει πολύ την ευελιξία στο ωράριο που μπορεί να παρέχει μία ελεύθερη εργασία, τύπου freelancer. Δηλαδή θα συγκρίνει το ωράριο που έχει το προσωπικό των 8, 10 ή 12 ωρών, με την παροχή υπηρεσιών κομμωτηρίου στο σπίτι σε γνωστούς, γείτονες οι άλλους ανθρώπους που θα μάθουν για εκείνον. Μπορεί με αυτή την ευέλικτη μορφή εργασίας να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα πλήρη μισθό ή και ένσημα, όμως θα προσμετρήσει την ευελιξία που του παρέχει να παρακολουθεί ταυτόχρονα τη σχολή του, να έχει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του και φυσικά να έχει προσωπική ζωή και χρόνο με την οικογένειά του.

 

Πως να το αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης κομμωτηρίου ;

 

Προσέγγιση νέων

Αρχικά, μια καλή τακτική είναι να προσεγγίσει ο ιδιοκτήτης κομμωτηρίου νέο προσωπικό, εκεί που είναι η νέα γενιά. Με άλλα λόγια, βάζοντας μία αγγελία για προσωπικό δε χρειάζεται να τη βάλει μόνο έξω από το κομμωτήριο του. Πρέπει να τη βάλει εκεί που η νέα γενιά  θα τη βρει. Τέτοιοι χώροι είναι τα social media, όπως και ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν διαθέσιμες για ανάρτηση θέσεων εργασίας. Ένας άλλος τρόπος είναι να απευθυνθεί κάποιος απευθείας στις σχολές κομμωτικής για πρακτική άσκηση.

 

Κίνητρα για εργασία

Τη στιγμή που ένας νέος κομμωτής μπορεί να βρει εργασία αλλού με περισσότερα χρήματα και πιο ευέλικτο ωράριο, πρέπει ένας ιδιοκτήτης κομμωτηρίου να βρει κίνητρα για να προσεγγίσει το κατάλληλο προσωπικό. Τέτοια μπορούν να αποτελέσουν το φιλικό κλίμα εντός της επιχείρησης, η ευελιξία στο ωράριο, η διαθεσιμότητα για parttime εργασία, η συνεχής εκπαίδευση που μπορεί να παρέχει ο ίδιος στο νέο, τα πληρωμένα σεμινάρια για την εξέλιξή του, καθώς κι άλλα πολλά σημεία που μπορεί να αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους.

Μπορείτε ,επίσης, να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας για την αύξηση της πιστότητας των εργαζομένων.

Ευελιξία και πρόοδος

Τη στιγμή που άλλοι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων είναι αδιάλλακτοι στο ωράριο και στον τρόπο συνεργασίας με το προσωπικό τους, θα κερδίσει εκείνος που είναι πιο προοδευτικός και πιο ευέλικτος. Μια από τις βασικές εργασιακές ανάγκες είναι το αίσθημα αυτονομίας και δικαιοσύνης. Η νέα γενιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτές τις δυο βασικές ανάγκες. Ο ιδιοκτήτης κομμωτηρίου που θα καταφέρει να προσφέρει σχετική αυτονομία σε κάποιο μέρος του ωραρίου θα κερδίζει αυτή την γενιά.

 

Ελκυστικό πακέτο

Σίγουρα πέρα από το οικονομικό κίνητρο, την ευελιξία και όποια άλλα θετικά μπορείτε να προσφέρετε, θα πρέπει πρώτα να κινήσετε το ενδιαφέρον στο προσωπικό που ζητάτε για να έρθει για συνέντευξη. Πιο συγκεκριμένα, η νέα γενιά είναι στενά συνδεδεμένη με το ίντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχετε ένα ωραίο εργασιακό περιβάλλον / κομμωτήριο καλό είναι να έχετε και το αντίστοιχο website, όπως επίσης και τα social media της επιχείρησης, όπου θα προβάλλεται τόσο το χώρο της επιχείρησης, την ομάδα, αλλά και το ευρύ πελατολόγιο και τις τεχνικές που ακολουθείται. Εάν λοιπόν ψάχνοντας το κομμωτήριό σας μετά την ανάρτηση της αγγελίας σας κάποιος το θεωρήσει ελκυστικό, αυξάνει τις πιθανότητες να επικοινωνήσει μαζί σας και να έρθει για μία συνέντευξη.

Για περισσότερες συμβουλές και λύσεις στα προβλήματα σχετικά με το management του κομμωτηρίου σας επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε μία διαγνωστική συνεδρία με την εργασιακή μας ψυχολόγο Jennie Kamaradou.