Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πιστότητα των πελατών στο κομμωτήριο;

 

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι η μακροχρόνια μνήμη.

Ο πελάτης για να επαναλάβει την επίσκεψή του πρέπει να την θυμάται! Συμφωνώ ότι ο όρος «μακροχρόνια μνήμη» δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο «καταναλωτική πιστότητα» και «καταναλωτική εμπειρία», αλλά αν δούμε λογικά το θέμα του πιστού πελάτη, το μόνο πράγμα που χρειάζεστε για να το πετύχετε, είναι ο πελάτης σας να θυμάται θετικά την επίσκεψή του και να θέλει να την επαναλάβει.

 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας.

Όσα γεγονότα της ζωής μας δεν αποθηκευτούν στην μακροπρόθεσμη μνήμη, τότε μετά από περίπου μισή ώρα, θα τα έχουμε ξεχάσει. Η μνήμη είναι σαν μια μηχανή χρόνου που επηρεάζει τη μελλοντική συμπεριφορά μας με βάσει τις προηγούμενες εμπειρίες. Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά υπάρχει ένα εξελικτικό επιχείρημα πίσω από αυτό.

 

Κάθε μέρα εκτιθέμεθα σε χιλιάδες διαφορετικές εμπειρίες και πληροφορίες.

Τις καταχωρούμε όλες στην μακροχρόνια μνήμη μας; Όχι, βέβαια. Αν καθώς περπατούσα παραλίγο να με χτυπήσει αμάξι, θα το θυμόμουν, ή αν κάποιος με σταματούσε στον δρόμο για να μου προσφέρει ένα τριαντάφυλλο, επίσης θα το θυμόμουν. Αν έβλεπα κάτι που θα μου δημιουργούσε περιέργεια, θα το θυμόμουν. Ομοίως, αν έβλεπα κάτι ιδιαίτερης σημασίας για μένα όσον αφορά τις έως τώρα εμπειρίες μου. Με άλλα λόγια, η μνήμη έχει εξελιχθεί επειδή έχει αξία επιβίωσης. Τίποτα στον εγκέφαλό μας δεν εξελίσσεται εάν δεν έχει τελικά, άμεσα ή έμμεσα αξία επιβίωσης για εμάς ως άτομο ή για το είδος μας. Το ίδιο ισχύει και για τη μνήμη.

 

Η μνήμη δεν εξελίχθηκε έτσι ώστε να θυμόμαστε μια διαφήμιση!

Εξελίχθηκε έτσι ώστε οι πληροφορίες που ο εγκέφαλός μας θεωρεί ότι έχουν μεγάλη σημασία για εμάς να μπορούν να αποθηκευτούν πιο έντονα. Έτσι, εάν μια συγκεκριμένη εμπειρία με οδηγήσει στο να την αποθηκεύσω στην μακροχρόνια μνήμη μου, σημαίνει ότι ήταν σημαντική για εμένα.

 

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ένα γεγονός στην ζωή μας αποθηκεύεται πιο έντονα στην μνήμη μας όταν συνοδεύεται από ένα συναίσθημα. Θα μπορούσε να είναι χαρά, θυμός, φόβος, περιέργεια, έκπληξη, αίσθηση δέσμευσης, ζήλια κλπ. Το συναίσθημα είναι εκείνο που «κλειδώνει» την εμπειρία στην μακροχρόνια μνήμη.

 

Για επαγγελματική καθοδήγηση και εκπαίδευση στους πρακτικούς τρόπους βελτίωσης της πιστότητας των πελατών σας στο κομμωτήριο ή το κατάστημα ομορφιάς, επικοινωνήστε μαζί μας.