Την ομαδική συνάντηση στο κομμωτήριο ή το ινστιτούτο σας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σχεδιάσετε επιμελώς .

Λαμβάνουμε πολλά σχόλια από πελάτες που δεν είναι ικανοποιημένοι με την ομαδική συνάντηση στο κομμωτήριο που οργανώνουν.

“Ακούστε με την πρόθεση να καταλάβετε, όχι με την πρόθεση να απαντήσετε”. Stephen Covey

Ορισμένα μέλη τείνουν να μονοπωλούν τη συνομιλία, ενώ άλλα δεν φαίνεται να ασχολούνται καθόλου. Τα μέλη της ομάδας, από την πλευρά τους, παραπονιούνται ότι ο ιδιοκτήτης μιλάει πολύ και συνήθως ακούγεται σαν κήρυγμα.

Οι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν εάν ακούνε βαθιά τις ομάδες τους. Συχνά όταν ακούμε, σκεφτόμαστε τον εαυτό μας. Χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας για να δημιουργήσουμε γρήγορες απαντήσεις και ισχυρά επιχειρήματα βάσει της δικής μας άποψης και σπάνια είμαστε συμμετοχικοί ακροατές ακούγοντας πραγματικά τι μας λέει ο συνομιλητής μας.

 

Πρώτον, για τη δημιουργία βαθιάς ψυχολογικής ασφάλειας όπου όλοι μπορούν να αισθανθούν συμμετοχή και όπου κανείς δεν απειλείται, κρίνεται ή ντρέπεται. Δεύτερον, για να διευκολύνουμε τη διορατικότητα και να δημιουργήσουμε αναλαμπές που εμβαθύνουν την κατανόησή μας. Οι αναλαμπές (καινοτόμες δημιουργικές ιδέες) είναι στιγμές ενέργειας όπου ο εγκέφαλός μας δημιουργεί νέες ενώσεις και συνδέσεις (neuroplasticity). Είναι ισχυρά εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν τα μέλη της ομάδας να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και εσωτερικό κίνητρο. Τρίτον, να ενθαρρύνουμε τη δράση, έτσι ώστε να εκτελούνται όλες οι καλές ιδέες. Είναι σημαντικό να είμαστε σε κατάσταση ανταμοιβής, ώστε να μοιραζόμαστε τη σκέψη μας.

 

Συμμετοχική ακρόαση

Η συμμετοχική ακρόαση απαιτεί να έχουμε νοοτροπία ανάπτυξης και ένα αυξημένο επίπεδο συγκέντρωσης. Ακόμα κι αν αυτό που ακούμε μας δημιουργεί το αίσθημα της απειλής, πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε προσεκτικά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα μας. Πολύ σημαντικό είναι να ακούμε με εν συναίσθηση, όχι συμπάθεια. Όταν ακούμε με εν συναίσθηση οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας ενεργοποιούνται και καθρεφτίζουν αυτό που λέει ο συνομιλητής μας, χωρίς όμως να συμμετέχουμε και συναισθηματικά, όπως θα ήμασταν σε κατάσταση συμπάθειας. Αυτό βοηθά να μην κρίνουμε ή να μεροληπτούμε και να χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας περισσότερο από την καρδιά μας στην αξιολόγηση των πληροφοριών.

 

Κύκλος Ακρόασης

Στους κύκλους ακρόασης ο καθένας μπορεί να μιλήσει με σειρά και δεν επιτρέπεται η κριτική, ούτε διακοπή. Στην ομαδική συνάντηση στο κομμωτήριο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει δύο φορές αν όλοι οι άλλοι δεν έχουν μιλήσει τουλάχιστον μια. Το αίσθημα συμμετοχής ενισχύεται και τα μέλη αρχίζουν να αισθάνονται έντονη ομαδικότητα. Προτείνεται, ο ηγέτης να ξεκινήσει πρώτος και να χρησιμοποιήσει αυθεντική, απλή και ειλικρινή επιχειρηματολογία για να δείξει προσιτός. Αυτό θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους να μειώσουν το επίπεδο άγχους που μπορεί να αισθάνονται.

Ένας κύκλος ακρόασης είναι πετυχημένος όταν τα μέλη της αισθάνονται ασφαλείς και μοιράζονται τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους με άνεση. Οι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στην ακρόαση και τη μάθηση αντί να μιλούν και λαμβάνουν ευγενικά οποιαδήποτε δύσκολη αξιολόγηση. Όταν οι συμμετέχοντες φεύγουν από την ομαδική συνάντηση στο κομμωτήριο αισθάνονται ότι έχουν ακουστεί. Οι ηγέτες μοιράζονται το μελλοντικό πλάνο βάσει του οποίου θα εκτελεστούν οι ιδέες και σκέψεις της ομαδικής συνάντησης.

 

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση ότι έχει συμβεί». George Bernard Shaw

 

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε μαζί μας!