Η παροχή υπηρεσιών δεν είναι εύκολη υπόθεση! Οι προσδοκίες των πελατών είναι δύσκολο να προβλεφθούν και ακόμα πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώθουν αφοσιωμένοι στην επιχείρηση και ότι έχουν τη δυνατότητα να δρουν αυτόνομα, ώστε να διασφαλιστεί, πως οι πελάτες θα έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση στον κατάλληλο χρόνο.

Ενδυνάμωση προσωπικού

Οι εργαζόμενοι δεν ενδυναμώνονται ξαφνικά μαγικά, επειδή απλά οι ιθύνοντες τους το λένε ή επειδή η εταιρεία δηλώνει, πως η ενδυνάμωση του προσωπικού είναι μέρος της κουλτούρας της.

Η ενδυνάμωση του προσωπικού προκύπτει, όταν οι εταιρείες εφαρμόζουν πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες μοιράζονται η δύναμη, οι πληροφορίες, η γνώση και οι ανταμοιβές. Πρέπει να δημιουργούνται εργασιακά περιβάλλοντα, στα οποία όλοι οι υπάλληλοι ενθαρρύνονται να σκέφτονται στρατηγικά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ποιότητα της εργασίας τους.

Η ενδυνάμωση μπορεί να βοηθήσει το προσωπικό:

  1. Να επανέλθει ύστερα από κάποια αποτυχία. Το να προτρέπεις τους υπαλλήλους να διορθώσουν κάποιο λάθος γρήγορα, χωρίς να τους κρίνεις, αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής αποκατάστασης, σύμφωνα με την οποία ο στόχος «κανένας χαμένος πελάτης» γίνεται κατανοητός στον υπάλληλο.
  2. Να ευχαριστήσουν τους πελάτες υπερβαίνοντας τις προσδοκίες τους. Σε αυτή την περίπτωση η ενδυνάμωση έχει ως αποτέλεσμα να εκπλήξει ευχάριστα τους πελάτες από την πρώτη επαφή.

Ιδέες για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε το προσωπικό

Όσο θα ενδυναμώνετε το προσωπικό σας, τόσο αυτό θα εξελίσεται και θα ευδοκιμεί. Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι τρόποι, που οδηγούν σε αυτόν τον στόχο:

  • Ακούστε προσεκτικά: Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τους υπαλλήλους αυτό που θέλουν οι ίδιοι να ακούσουν. Είναι πολύ πιο σοφό να ακούτε προσεκτικά την αλήθεια και έπειτα να προσαρμόζετε την συμπεριφορά σας, ανάλογα με αυτή.
  • Πιστέψτε στους υπαλλήλους σας: Αν περιμένετε να έχετε μια ομάδα από τέλειους εργαζόμενους, πιθανότατα θα περιμένετε για πάντα. Ανακαλύψτε σε τι είναι ο καθένας καλύτερος. Φέρτε τους σε επαφή μεταξύ τους, ώστε να αλληλοστηρίζονται και να αλληλοενθαρρύνονται. Πιστέψτε 100% στη συνεργασία και στον συναγωνισμό.
  • Συγχωρήστε τα λάθη: Τα λάθη είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της εταιρείας. Συγχωρήστε τα λάθη της ομάδας σας. Βοηθήστε τους να τα διορθώσουνε και να μάθουν μέσα από αυτά.
  • Επαινέστε την προσπάθεια: Μην εστιάζετε στο ταλέντο, αλλά στην προσπάθεια. Η προσπάθεια είναι πολύ πιο σημαντική από το ταλέντο. Με την επιβράβευση της προσπάθειας, παροτρύνετε τους ανθρώπους να εξελίσσονται και να μαθαίνουν, παρά να επανλαμβάνουν ένα δυο πράγματα, τα οποία ήδη γνωρίζουν καλά.
  • Κερδίστε την εμπιστοσύνη: Πρέπει να είστε εκεί για τους υπαλλήλους σας και στις καλές και στις κακές στιγμές. Μην προσλαμβάνετε ποτέ κανέναν, αν δεν είστε πρόθυμοι να τον υποστηρίξετε σε όλες τις συνθήκες. Κερδίζοντας την εμπιστοσυνη των υπαλλήλων σας, θα καταφέρετε να κερδίσετε και την αμέριστη αφοσίωσή τους.
  • Δώστε χρόνο: Δεν μπορείτε να δίνετε σε κάθε εργαζόμενο όσα χρήματα θα ήθελε, αλλά μπορείτε να τους δώσετε χρόνο. Χρόνο να μάθουν, να πειραματιστούν, να διευθετήσουν τα προσωπικά τους θέματα κλπ. Ο χρόνος αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα και βοηθά στο χτίσιμο εμπιστοσύνης.
  • Κάντε πέρα τον εγωισμό σας: Πολλοί διευθυντές θελουν να φαίνονται ως τα εξυπνότερα άτομα στο χώρο. Αν αυτό είναι πραγματικότητα, τότε έχετε αποτύχει ως διευθυντής. Μιλάτε λιγότερο και ακούστε περισσότερο.

Συμπέρασμα

Η ενδυνάμωση προσωπικού φέρνει τη δέσμευσής τους με την εταιρεία. Και τα δύο μαζί συντελούν στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Η ενδυνάμωση έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους πελάτες και στην επιχείρηση.

Για περισσσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να εξελίξετε την ομάδα σας και να πετύχετε τέλεια εξυπηρέτηση επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε μια δωρεάν 30λεπτη συνεδρία.