Ποιοί είναι οι Βασικοί Δείκτες Οικονομικής Ανάλυσης Κομμωτηρίων και Ινστιτούτων;

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα, θα ξεκινήσουμε με τον ρόλο του Ιδιοκτήτη. Ο ρόλος του ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης στον κλάδο επαγγελματικών υπηρεσιών ομορφιάς (κομμωτήρια και ινστιτούτα) είναι πολύπλευρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο/η ιδιοκτήτης/τρια εργάζεται και στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης. Αναλαμβάνει λοιπόν πολλαπλούς ρόλους και είναι απαραίτητη η συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Οι ρόλοι του Ιδιοκτήτη

  1. Καλλιτεχνικός: Να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία. Να εξυπηρετεί τους πελάτες και να εκπαιδεύει το προσωπικό.
  2. Επιχειρηματικός: Να γνωρίζει πως να παρακολουθεί τους οικονομικούς και στατιστικούς δείκτες, με στόχο πάντα το κέρδος της επιχείρησης.
  3. Διαχείριση Προσωπικού: Να μπορεί να οργανώσει και να παρακινήσει το προσωπικό του, να επιλύσει τυχόν θέματα, καθώς και να αναπτύξει την ομαδικότητα.
  4. Μάρκετινγκ: Να προβάλει την επιχείρησή του με διάφορους τρόπους και να κάνει δημόσιες σχέσεις.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον Επιχειρηματικό ρόλο του ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα για τις οικονομικές αναλύσεις, που χρειάζεται να παρακολουθεί.

Στατιστικές αναλύσεις

Τα βασικά στατιστικά μεγέθη είναι οι επισκέψεις, το πελατολόγιο, οι υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι και ο τζίρος. Οι Επισκέψεις είναι πόσες φορές μπήκε πελάτης και έκανε κάποια υπηρεσία ή αγόρασε κάποιο προϊόν. Το Πελατολόγιο είναι η ονομαστική λίστα των πελατών μας. Ο Τζίρος είναι το χρηματικό ποσό που μπήκε στο ταμείο μας, είτε σε μορφή μετρητών είτε με κάρτα. Οι Υπηρεσίες είναι οι εργασίες που παρέχει το κατάστημα (κούρεμα , βαφή κλπ). Και τέλος οι Εργαζόμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης, εφόσον παρέχει υπηρεσίες.

Οικονομικοί δείκτες

Οι οικονομικοί δείκτες παρακολουθούνται επί το πλείστον συγκριτικά με αντίστοιχες περιόδους. Για παράδειγμα συγκρίνουμε τον Ιανουάριο του 2022, με τον Ιανουάριο του 2021. Έτσι μπορούμε να έχουμε την σωστή εικόνα της εξέλιξης της επιχείρησής μας.

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που κοιτάμε είναι ο τζίρος/επίσκεψη

Οι συνολικές επισκέψεις μιας περιόδου και ο αντίστοιχος τζίρος τους, μπορεί να μας δείξει την αύξηση ή τη μείωση των επισκέψεων, καθώς και τη μέση τιμή ανά επίσκεψη. Για παράδειγμα :

Ιανουάριος 2022 : 11.280 ευρώ τζίρος / 210 επισκέψεις = 53,73 ευρώ Τζίρος ανά επίσκεψη

Ιανουάριος 2021: 9.400 ευρώ τζίρος / 180 επισκέψεις = 52,20 ευρώ Τζίρος ανά επίσκεψη

Βλέπουμε λοιπόν αύξηση από το 2021 στο 2022 στον τζίρο ανά επίσκεψη.

 

Εξίσου σημαντικός είναι ο τζίρος των εργαζομένων

Γνωρίζοντας τον τζίρο ανά εργαζόμενο, τόσο συνολικά όσο και ανά υπηρεσία, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, όπως κατά πόσο είναι επαρκές το προσωπικό μας ή σε ποια υπηρεσία πιθανόν να χρειάζονται εκπαίδευση. Συγκρίνοντας δε με προηγούμενες περιόδους, μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του καθενός.

Αυτό που πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας, είναι πως ο τζίρος των εργαζομένων «διαβάζεται» σε πλήρη συνάρτηση με τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης. Δηλαδή εάν η επιχείρηση έχει απόδοση -5% σε τζίρο δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει μια αντίστοιχη απόδοση εργαζομένων.

Το πελατολόγιο είναι ακόμα ένας δείκτης

Με τον όρο πελατολόγιο, εννοούμε την ονομαστική λίστα των πελατών μας. Δηλαδή αν ένας πελάτης έχει έρθει στο χρονικό διάστημα που παρακολουθούμε, πάνω από μία φορά, εμείς θα τον μετρήσουμε μία φορά.

Με το πελατολόγιο βλέπουμε κατά πόσο είναι σταθεροί οι πελάτες μας γενικότερα ή ανά υπηρεσία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς μας δείχνει την πορεία της επιχείρησής μας. Για παράδειγμα, οι επισκέψεις μας μπορεί να έχουν μειωθεί λόγω covid, όμως το πελατολόγιό μας να είναι σταθερό. Αυτό σημαίνει, πως δεν έχουμε χάσει πελάτες, και μόλις περάσει αυτή η κατάσταση, πιθανότατα θα επανέλθει η επιχείρησή μας στα προηγούμενα επίπεδα επισκέψεων.

Οι υπηρεσίες

Τις υπηρεσίες τις παρακολουθούμε τόσο μόνες τους, όσο και συνδυαστικά με το πελατολόγιό μας. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε και πόσες βαφές κάναμε μέσα σε ένα μήνα, αλλά και πόσοι πελάτες έκαναν βαφή. Έτσι συγκρίνοντας με προηγούμενες περιόδους, μπορούμε να κρίνουμε κατά πόσο χρειάζεται κάποια κίνηση προώθησης των βαφών. Ομοίως και η συμμετοχή των υπηρεσιών στον τζίρο. Το να γνωρίζουμε σε τι ποσοστό αντιστοιχεί η κάθε υπηρεσία στον συνολικό τζίρο, μας βοηθά να οργανώσουμε σωστότερα την προώθηση των υπηρεσιών μας.

Οι Δείκτες παραγωγικότητας του προσωπικού είναι αυτοί που μας βοηθούν να δούμε κατά πόσο το προσωπικό μας είναι επαρκές ή υπερβάλλον, αν χρειάζεται κάποια εκπαίδευση, αν μπορούμε να δώσουμε αύξηση κλπ.

Ο δείκτης παραγωγικότητας υπολογίζεται ως εξής:

Τζίρος εργαζομένου (χωρίς το ΦΠΑ) / Συνολικό Μισθολογικό του κόστος

Ο δείκτης παραγωγικότητας είναι αντιπροσωπευτικός όταν υπολογίζεται σε διάστημα μεγαλύτερο από το τετράμηνο.

Ουσιαστικά ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να καλύπτει το μισθολογικό του κόστος.

Τέλος το Κέρδος είναι ο σημαντικότερος δείκτης απ’ όλους, που προκύπτει όμως από τις κινήσεις που έχουμε κάνει, παρακολουθώντας όσα προαναφέραμε. Είναι ο τελικός σκοπός!

Εάν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το πλήρες εκπαιδευτικό, prive σεμινάριο « Βασικοί Δείκτες Οικονομικής Ανάλυσης Κομμωτηρίων και Ινστιτούτων » επικοινωνήστε μαζί μας.

Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνετε περισσότερα για οτι αφορά τον τομέα των επιχειρήσεων του κλάδου ομορφιάς.