Η αύξηση πιστότητας εργαζομένων κομμωτηρίου δεν έχει πάντα κίνητρο τα χρήματα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πιστεύουν ότι αυτό είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να «δημιουργήσουν» αφοσιωμένους υπαλλήλους. Όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια.

 

Ποιος, όμως, είναι ο πιστός υπάλληλος; 

Ένας πιστός υπάλληλος λειτουργεί σύμφωνα με το όραμα, το στόχο και τις αξίες της εταιρείας. Κάθε εταιρεία θέλει να έχει πιστούς υπαλλήλους, καθώς αποτελούν προνόμιο! Είναι παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι υπάλληλοι.

Είναι ισχυρότεροι στους ρόλους τους μέσα στην εργασία, γιατί νοιάζονται για το αποτέλεσμα και υποστηρίζουν την ηγεσία. Θέλουν να εργάζονται σκληρά και συνήθως ξεπερνούν τον εαυτό τους, ώστε να βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι της εταιρείας. 

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την Aνάπτυξη των Hγετικών Iκανοτήτων.

Πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους μας, ώστε να είναι πιστοί;

1.     Συμμετοχική Ακρόαση. Ακούμε!

Όταν πρόκειται για εξωτερικούς πελάτες όλοι οι εργοδότες γνωρίζουν, πως είναι κρίσιμης σημασίας το να τους ακούμε, ώστε να διατηρηθεί το πελατολόγιο και να υπάρξει ανάπτυξη στην επιχείρηση. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τους εσωτερικούς μας πελάτες (ομάδα). Όταν ο εργοδότης ακούει τους εργαζόμενους, «ανοίγουν τα μάτια του». Η φωνή των εργαζομένων μπορεί να φέρει την πρόοδο και την καινοτομία. 

Οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν πως ακούγονται και υπολογίζονται, είναι αφοσιωμένοι και παραγωγικοί. Όταν οι υπάλληλοι «έχουν φωνή» είναι πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν.

2.     Προσφορά Κινήτρων & Επιλογών

Προσφέροντας στους υπαλλήλους τη δυνατότητα της επιλογής, δημιουργείτε μια πιο ειλικρινής και ισχυρή σχέση. Το να δίνετε στους ανθρώπους την επιλογή για το πώς, το πότε και το πού μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους δείχνει εμπιστοσύνη από την πλευρά σας, δημιουργώντας μεγαλύτερη ικανοποίηση στους εργαζόμενους. 

Από την άλλη, η προσφορά κινήτρων για υψηλότερους στόχους ή καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να προσπαθήσουν περισσότερο. Με βάση μια πρόσφατη έρευνα, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να διατηρηθούν τα κίνητρα των εργαζομένων. Η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική. Εάν επιθυμείτε το προσωπικό σας να χρησιμοποιεί τα προγράμματα κινήτρων σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοί σας ενδιαφέρονται για τις ανταμοιβές που προσφέρετε.

Ας το πούμε και με ένα παράδειγμα. Ένας ιδιοκτήτης κομμωτηρίου μπορεί να δώσει κίνητρο στους εργαζόμενους για καλύτερη εξυπηρέτηση με ένα μηνιαίο bonus παραγωγικότητας, επίτευξης στόχων ή ακόμα και εξυπηρέτησης πελατών. Εάν, όμως, όπως είπαμε και παραπάνω δεν μπορεί να κάνει αυτό το οικονομικό άνοιγμα , θα μπορούσε εναλλακτικά:

·       να τους δώσει «εσωτερικούς πόντους» με βάσει την Ποιοτική Αξιολόγηση του κάθε εργαζομένου. Στην ποιοτική αξιολόγηση βαθμολογούνται δεξιότητες όπως η ποιότητα, η διάγνωση, η ταχύτητα, η συνεργασία, η εκπαίδευση κτλ.

·       να τους δώσει συγκεκριμένες υπηρεσίες δώρο για ένα φίλο τους ή μέλος της οικογένειάς τους. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει και μία έμμεση διαφήμιση σε ευρύτερο κοινό.

·       να κάνει συνεργασίες με καταστήματα της γειτονιάς υπέρ των εργαζομένων του (π.χ. έκπτωση).

3.     Δείξτε την εκτίμησή σας

Δείξτε την εκτίμησή σας στην ομάδα σας αναγνωρίζοντας τα ταλέντα τους, τη σκληρή δουλειά τους και την προσφορά τους στην επιχείρησή σας. Αυτό θα τους δώσει ώθηση ως μονάδες, θα αυξηθεί η παραγωγικότητά τους και θα συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καλύτερης εργασιακής κουλτούρας με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εταιρείας.  

Βρείτε τρόπους να ενημερώσετε τους υπαλλήλους σας ότι εκτιμάτε τη δουλειά τους. Εάν η εταιρεία δύναται οικονομικά, τότε μπορούν οι ανταμοιβές να είναι οικονομικές. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι τρόποι, Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους ως άτομα με στόχους που θέλουν να επιτύχουν, όχι ως εργαζόμενους με καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναβάθμιση ή προαγωγή ενός ατόμου σε υπεύθυνο καταστήματος ή επικοινωνίας με τους πελάτες. Εναλλακτικά, μπορεί να συνδυαστεί ακόμα και με την αύξηση δεξιοτήτων ενός εργαζομένου, όπως θα αναπτυχθεί παρακάτω.

4.     Αυξήστε τις δεξιότητές τους

Η εξέλιξη και η ανάπτυξη των ανθρώπων της ομάδας έχει αποδειχθεί ότι είναι ισχυρός λόγος παραμονής σε μια επιχείρηση. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες αιχμαλωτίζουν τη φαντασία και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων. 

Κανονίστε να στέλνετε τους υπαλλήλους σας τακτικά σε μαθήματα κατάρτισης που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και πιο έξυπνα ή να μπορούν να προαχθούν. Βεβαιωθείτε πως τα άτομα σε υψηλότερες βαθμίδες είναι επίσης κατάλληλα εκπαιδευμένα για να ενθαρρύνουν και να μην αισθάνονται πως κινδυνεύει η θέση τους. 

Συμπέρασμα

Βελτιώνοντας την επιχείρησή σας, δημιουργείτε πιστούς υπαλλήλους και ακολούθως δημιουργώντας πιστούς υπαλλήλους βελτιώνετε την απόδοση της επιχείρησής σας. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία για όλες τις επιχειρήσεις!

Κι αν αναρωτιέστε: «Μα γιατί να τα κάνω όλα αυτά ;», η απάντηση είναι απλή και τη δίνει ο Sharon Swift, με τη χαρακτηριστική του φράση: «Οι ευτυχισμένοι υπάλληλοι ισούνται με ευτυχισμένους πελάτες».

Εάν θέλετε να λάβετε μεγαλύτερη εκπαίδευση και στήριξη σε θέματα Εργασιακής Ψυχολογίας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@salonproactive.com ή να μας καλέσετε στο 693 7593 018.