Μπορεί ο Κλάδος Παροχής Υπηρεσιών Ομορφιάς να αποδείξει ότι η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο είναι πολύτιμη ανθρώπινη ανάγκη;

Παρόλο που είναι αδύνατο να κλείσετε μια συνάντηση zoom για ένα κούρεμα ή να κάνετε τα νύχια σας μέσω email, πολλοί καταναλωτές έχουν αντικαταστήσει τις επισκέψεις στο κομμωτήριο και στο ινστιτούτο ομορφιάς τους με εξυπηρέτηση στο σπίτι.

Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν πληγεί έντονα από αυτή τη νέα τάση, βλέποντας όλο και περισσότερους από τους πελάτες τους να προτιμούν να επιλέγουν λύσεις εξυπηρέτησης στο σπίτι παρά να επισκέπτονται το κατάστημα.

Υπάρχει πολύ σκεπτικισμός σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η καταναλωτική συμπεριφορά των καταναλωτών μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

 

Θα επιστρέψουν στο κομμωτήριο ή θα συνηθίσουν να περιποιούνται τον εαυτό τους στο σπίτι;

Για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του κλάδου παροχής υπηρεσιών ομορφιάς δεν τίθεται θέμα προσαρμογής σε νέες τεχνολογικές υπηρεσίες ή εργασία από το σπίτι! Πρέπει να αγωνιστούν για την πελατεία τους και την οικονομική επιβίωση των καταστημάτων τους.

Μήπως όμως έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα το οποίο ακόμα δεν έχει αναδειχθεί;

Μήπως η κοινωνική αλληλεπίδραση και η αίσθηση κοινωνικότητας που προσφέρει μια επίσκεψη σε κατάστημα που ανήκει στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ομορφιάς, γίνει μια πολύτιμη και δυσεύρετη ανάγκη του καταναλωτή στο μέλλον;

Ο εγκέφαλός μας διαχειρίζεται τις αναμνήσεις μας που έχουν να κάνουν με την κοινωνική μας ζωή σε σύγκριση με τις αναμνήσεις μας που δεν έχουν σχέση με την κοινωνικότητα μας με τελείως διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν διαφορετικοί χώροι επεξεργασίας αυτών των αναμνήσεων και αυτό δείχνει πόσο ψηλή προτεραιότητα είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση για τον εγκέφαλό μας σε βιολογικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες και αναμνήσεις που αφορούν τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους έχουν προτεραιότητα και διευκολύνονται στην επεξεργασία. Όταν μια εμπειρία προκύπτει από κοινωνική συναναστροφή τείνει να δημιουργεί και συναισθήματα και η διαδικασία αυτή επίσης οδηγεί στην έκκριση ορμονών.

 

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι υπάρχει ένα προεπιλεγμένο δίκτυο λειτουργίας στον εγκέφαλο μας.

Όταν δηλαδή αφήσουμε τον εγκέφαλό μας σε ηρεμία υπάρχει ένα δίκτυο νευρώνων που φαίνεται να ενεργοποιείται αυτόματα.

Αυτό το δίκτυο είναι και εκείνο που αφορά την κοινωνικότητά μας. Αυτή είναι ακόμα μια απόδειξη της αξίας της κοινωνικής μας ζωής. Περιοχές του εγκεφάλου που ασχολούνται με την διαχείριση των κοινωνικών μας σχέσεων, είναι σε εγρήγορση πριν καν το συνειδητοποιήσουμε. Ένα μεγάλο μέρος της επεξεργασίας του εγκεφάλου μας δίνει προτεραιότητα στην κατανόηση κοινωνικών εμπειριών.

Αν λοιπόν τα περισσότερα επαγγέλματα μεταβούν σε διαδικτυακή επικοινωνία και εξυπηρέτηση, και εάν η κοινωνική αλληλεπίδραση αποδεικνύεται ότι είναι τόσο υψηλή προτεραιότητα για την ευημερία μας, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών ομορφιάς θα αναγνωριστεί στο μέλλον ότι προσφέρει πολύτιμες και σπάνιες πια υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης;

 

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε μαζί μας!