Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Με ποιούς τρόπους μπορούν οι γυναίκες να ενισχύσουν αποτελεσματικά την επιχειρηματικότητά τους; Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες αποδεικνύουν συνέχεια, πως είναι περισσότερο από ικανές να διευθύνουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Ειδικά η βιομηχανία της ομορφιάς είναι ένας γυναικοκρατούμενος κλάδος, με ισχυρή γυναικεία επιρροή.  Οι γυναίκες επικεφαλής είναι ως επί το πλείστων εξωστρεφείς, με έντονο ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Οι επιχειρηματίες αυτού του τύπου προσωπικότητας, δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους και στις αξίες, ώστε να υπάρχει αμοιβαία ωφέλεια από τις σχέσεις που δημιουργούν. Είναι κοινωνικές, ομαδικές, δίνουν κίνητρα, έχουν εν συναίσθηση και είναι εναρμονιστές.

Με τη σωστή στρατηγική, τα σωστά δεδομένα και το κατάλληλο σχέδιο δράσης, οι γυναίκες είναι ικανές να ασκήσουν την τέλεια ηγεσία. Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά την επιχειρηματικότητά τους.

 

Οργάνωση, προγραμματισμός και διαχείριση χρόνου

Οι γυναίκες επιχειρηματίες στον κλάδο της ομορφιάς συχνά συμμετέχουν ενεργά στην παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι δεν έχουν αρκετό χρόνο να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους και να οργανωθούν. Η χρήση της τεχνολογίας και κατάλληλων λογισμικών προγραμμάτων, μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο και να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Οι επιχειρήσεις ομορφιάς αφορούν τους ανθρώπους άμεσα, οπότε η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους είναι απαραίτητη. Οι μηνιαίες συναντήσεις με την ομάδα σας και οι προσωπικές άτυπες ενημερώσεις είναι πολύ χρήσιμες, ώστε «όλοι να χαράσσουν την ίδια πορεία». Η ομάδα πρέπει να καταλαβαίνει τους στόχους και τις προτεραιότητες την εταιρίας. Μοιράστε ρόλους σε όλα τα μέλη της ομάδας, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και τις ικανότητές τους και ορίστε σαφείς προσδοκίες.

Είναι υψίστης σημασίας να συναντάτε μία φορά το μήνα τον οικονομικό σας σύμβουλο, ώστε να γνωρίζετε τα στοιχεία της εταιρείας σας, να μπορείτε να οργανώσετε ένα σχέδιο δράσης και προλαμβάνοντας τυχόν δυσκολίες. Επίσης το κατάλληλο λογισμικό είναι ένα εργαλείο, στο οποίο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να επενδύσει, ώστε να μπορεί να υπολογίζει τους βασικούς δείκτες απόδοσης.

 

Αναλύστε την αγορά

Κανένας δεν χρειάζεται «να ανακαλύψει τον τροχό» πλέον. Μελετώντας την αγορά, μπορούμε εύκολα να σκεφτούμε ιδέες και καινοτομίες, που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να πραγματοποιηθούν. Οι πετυχημένοι επιχειρηματίες μελετούν και  μαθαίνουν από την αγορά.

Η ανάλυση της αγοράς δεν είναι μόνο η διερεύνηση προϊόντων, υπηρεσιών, τιμοκαταλόγων, η προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ψηφιακό μάρκετινγκ, αλλά και η εμπειρία των υπηρεσιών και της οργάνωσης ενός κομμωτηρίου ή ινστιτούτου. Δώστε προτεραιότητα στο να είστε εσείς ο πελάτης στον χώρο ομορφιάς κάποιου άλλου!

 

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Βρείτε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και κάντε το πυλώνα της διαφημιστική σας καμπάνιας. Θα αποτελέσει το χαρακτηριστικό της εταιρείας σας, που θα την κάνει να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες του ανταγωνισμού.

 

Μείνετε συγκεντρωμένοι

Όταν έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους όλη μέρα, το πιο δύσκολο είναι να μείνετε συγκεντρωμένοι στους κανόνες, στις διαδικασίες και στους στόχους, που έχετε θέσει για την εταιρείας σας. Μην αποθαρρύνεστε, όταν φαίνεται, πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλατε. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας. Μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας και ζητήστε βοήθεια, όταν νιώθετε πως την χρειάζεστε.

 

Παρέχετε άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες σας

Υπάρχουν πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις, που ξεχνούν, πως το σημαντικότερο είναι η άριστη εξυπηρέτηση. Όταν ανταποκρινόμαστε ή ακόμα και ξεπερνάμε τις προσδοκίες των πελατών μας, δημιουργούμε πιστότητα και τη λεγόμενη «από στόμα σε στόμα» διαφήμιση. Έρευνες έχουν δείξει πως 8 στους 10 πελάτες εγκαταλείπουν μια επιχείρηση, επειδή θεωρούν πως δεν εξατομικεύονται οι ανάγκες τους και 7 στους 10 θα πλήρωναν περισσότερα για βελτιωμένη εξυπηρέτηση.

 

Να είστε συνεπείς

Η συνέπεια είναι ένα βασικό συστατικό για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε μέρα με τη μέρα, ό,τι είναι απαραίτητο για να είστε πετυχημένοι. Έτσι θα δημιουργήσετε μακροπρόθεσμες θετικές συνήθειες, που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε. Επίσης σημαντικό είναι να θεσπίσετε κανόνες και διαδικασίες, που θα σας βοηθήσουν να είστε συνεπείς.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 20% των επιχειρήσεων αποτυχαίνουν μέσα στα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, 45% μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια και 65% μέσα στην πρώτη δεκαετία. Μόνο το 25% των νέων επιχειρήσεων παραμένουν ανοιχτές πάνω από 15 χρόνια.

Φερθείτε έξυπνα και κάντε το καλύτερο για το μέλλον του κομμωτηρίου σας! Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με τη γνώση, την εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία, που διαθέτουμε ανάλογα με τις ανάγκες σας!

 

Στην Salon Proactive, με εξειδίκευση στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ομορφιάς, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να ανελιχθούν μέσα από σωστές πρακτικές και συμβουλές. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο www.salonproactive.com ή κλείστε μια δωρεάν συμβουλευτική.